Metodologiile folosite în practicile noastre de cercetare și de implicare comunitară sunt Cercetare Participativ-Acțională (Participatory Action Research) și Știință Cetățenească (Citizen Science) pentru a îmbina preocupările civice pentru protecția naturii urbane cu expertizele diverse pe care un oraș universitar le oferă.
Adi Dohotaru – Ecologie politică în spațiul românesc
Ecologie politică în spațiul românesc: în ce măsură e conștientizată urgența climatică?, 2024
Citare recomandată:
Dohotaru, Adi. „Ecologie politică în spațiul românesc: în ce măsură e conștientizată urgența climatică?”. În Ce urmează după neoliberalism? Pentru un imaginar politic alternativ, ed. de Sorin Gog și Victoria Stoiciu, p. 213-244. Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2024.
Adi Dohotaru – Solutii Bazate pe Natura la Somes
Soluții Bazate pe Natură la Someș, 2024
În volumul Soluții Bazate pe Natură la Someș, propunem în zona metropolitană a Clujului cel mai mare spațiu public verde-albastru din România, sub forma unui coridor ecologic, continuu și amplu ca lățime.
Scopul nostru este de a crește calitatea vieții prin acces la bunuri comune și atenuarea impactului schimbărilor climatice printr-o mai mare biodiversitate urbană, atât de necesară în orașele poluate ale țării. Cartea e un exemplu de Cercetare Participativ-Acțională care poate fi testat la nivelul oricărei zone metropolitane din România.
Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Soluţii Bazate pe Natură la Someş / coord.: Adi Dohotaru. – Cluj-Napoca: Presa Universitară Clujeană, 2024 Conține bibliografie ISBN 978-606-37-1995-0
Autori: Adi Dohotaru (coordonator), Tibor Hartel, Andrei Lazăr, Adriana Măgerușan, Radu Mititean, Mircea Munteanu, Gyöngyi Pásztor, Andrada Tobias
Detalii: https://libraria.ubbcluj.ro/produs/ebook-solutii-bazate-pe-natura-la-somes/
Adi Dohotaru – Anii 60: mișcări contestatare în SUA, Editura Eikon, Cluj-Napoca
Anii 60: mișcări contestatare în SUA, 2008
„Cartea lui Adi Dohotaru e unul dintre primele zece romane ale tinerei generaţii.” – Al. Cistelecan
„Cartea lui Adrian Dohotaru chiar asta face: propune, în termeni de redactare erudiţi, foarte bine documentaţi în biblioteci străine, un manifest personal şi politic echivalent cu o invitaţie la prospeţime. E salutar că această carte a izbutit să apară: ea umple un gol imens, deschide o linie exegetică specială, marchează un prim pas către o normalitate pe care am tot amânat-o (după ce totalitarismul ne-o interzisese). Sper, din toată inima, că volumul se va bucura de atenţia avizată a criticii, devenind în acest fel o platformă de lucru: e – repet – prima cu acest subiect din literatura noastră, scrisă cu talent, cu participare şi – mai ales – seriozitate intelectuală de bun augur pentru o carieră promiţătoare.” – Ştefan Borbély
Parcul Babes Action Research
S-a organizat în urma campaniei încheiate cu succes de pietonalizare a unei alei din jurul primului lac din cartierul Gheorgheni, Cluj. În timp, și-a răspândit activitățile în mai multe zone ale orașului unde membrii grupului au propus amenajarea unor spații publice prin petiții, „performance”-uri, proteste, eseuri activiste și diverse evenimente civice și culturale.
1. Peste 1.800 de cereri clujene de împrejmuiri la blocuri nerezolvate care vin în urma valului de alte mii de cereri.
2. Cazul tipic de „gated community” din Parcul Rozelor sau noua bază sportivă a orașului, care este înconjurată de un gard care împiedică accesul la pârâul Becaș în loc să fie amenajat malul pentru promenadă.
Protestatarul. O istorie participativă
Tracus Arte, 2012
„Protestatarul. O istorie participativă” descrie posibilitățile întrevăzute ale unei democrații participative dintr-o perspectivă activistă temperată adesea de auto-ironie.
Exemplele de nesupunere civică, serioase și ludice deopotrivă, ilustrează potențialul formării unor mișcări asociative ce se vor multiplica și întări dacă vom continua să reflectăm mai adânc asupra incongruențelor dintre un sistem capitalist și oligarhic, care a acaparat sfera relațiilor publice și private, și democrație, ca forum social cu acces egal.
Conștientizarea acestor contradicții, incipientă în spațiul românesc și vizibilă la manifestațiile din iarna anului 2012, va conduce la conturarea unor coagulări contestatare mai ferme la adresa actualelor dezechilibre de putere. (Adi Dohotaru)
Pata
EFES, 2016
Prin interviuri, documente, eseuri și imagini, volumul „Pata” surprinde aspecte ale formării zonei Pata Rât, spațiul precar al locuirii marginalizate din apropierea gropii de gunoi a orașului Cluj, creat prin acțiuni administrative directe sau nepăsare instituțională și complicități multiple de la diverse nivele între instituții ale administrației publice, companii din industria deșeurilor și mici întreprinzători din diferite domenii. (Eniko Vincze)
Bugetarea participativă: între emancipare și deturnare
Presa Universitară Clujeană, 2022
„Lucrarea propusă pentru publicare de către Adi Dohotaru, Bugetarea participativă: între emancipare și deturnare, își propune să aducă contribuții la o temă de interes major în științele sociale, cea a relației dintre participare și democrație. Accentul este pus asupra bugetării participative, o formă de implicare a cetățenilor în guvernarea locală folosită tot mai frecvent în România în ultimii ani. Miza lucrării este remarcabilă atât în plan academic, cât și în cel al politicilor publice” (Gabriel Bădescu, profesor universitar de științe politice, UBB)
Regulament pentru grădinăritul urban
Prezentul document constituie, după cunoștințele noastre, prima propunere de politică publică (PPP) la nivel național, menită să reglementeze situația grădinilor comunitare. PPP și anexele sale sunt rezultatul a două procese colaborative, inițial distincte, care au fost agregate la final, pentru a produce prezentul text. Ambele procese au avut loc în conexiune cu sistemele administrative și civice ale municipiului Cluj-Napoca.