Asociația Societatea Organizată Sustenabil (SOS) din Cluj este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării dezvoltării durabile și a unui mediu urban în armonie cu natura.
Scopul principal al asociației este de a contribui la crearea unei societăți echilibrate, care să ofere condiții de viață echitabile pentru toți membrii săi, să asigure egalitate de șanse și respectarea drepturilor individuale și colective, dezvoltându-se în același timp în armonie cu ecosistemele din care facem parte.
Activități cheie
● Promovarea politicilor publice ecologice: Asociația Societatea Organizată Sustenabil (SOS) militează pentru dezvoltarea și implementarea de cercetări și politici publice care susțin un stil de viață urban în acord cu natura.
● Ateliere, tururi ghidate și dezbateri: Asociația noastră organizează acțiuni de advocacy și evenimente educaționale axate pe natura urbană, de la activități în aer liber la petiții, în scopul de a crește conștientizarea și implicarea comunității în protejarea mediului.
● Consultanță pentru evenimente culturale sustenabile: Asociația oferă sprijin în implementarea de practici ecologice prin organizarea unor evenimente culturale, de la documentare la expoziții și lansări de studii contribuind la reducerea impactului asupra mediului într-un context necesar de atenuare a impactului schimbărilor climatice.
Echipa:
Adrian Dohotaru
Adi Dohotaru, președinte al Asociației Societatea Organizată Sustenabil, este expert în implicare civică, autor și regizor, cu un interes pentru spații publice verzi, procese participative și coridoare ecologice.
A convins autoritățile, alături de alți civici și specialiști implicați, să investească în spații publice, deși și-ar dori ca intervențiile să fie mai puțin invazive, cu Soluții Bazate pe Natură.
Este vicepreședinte la nivel național al Rețelei pentru Natură Urbană.
Este pasionat de mișcare în aer liber și film documentar.
Lucian Lupu
Lucian Lupu este implicat activ de 10 ani în sectorul ONG și a acumulat expertiză tehnică și financiară în gestionarea proiectelor cu fonduri europene, având o colaborare strânsă pe plan administrativ cu organizația SOS.
În timpul liber, se dedică explorării naturii și pasiunii pentru ciuperci.
Ioana Rus
Ioana Rus se implică voluntar în acțiunile noastre din anul 2015.
Pentru ea, cartierul, orașul, este o extindere a propriei case, care merită grijă și întreținere.
Prin implicarea ei în proiectul grădinăritului comunitar își dorește să contribuie la formarea unor comunități atente la mediul înconjurător, conectate la natură, ca sursă de hrană și viață, chiar în mijlocul orașului.
Adrian Costina
Adrian Costina este membru fondator al asociației.
Este antreprenor, dar si un activist ecourban. Activitatea sa ca activist în Cluj-Napoca a început în anul 2011 când a organizat proteste pentru oprirea traficului auto în jurul primului lac din Gheorgheni precum și somarea conducerii Iulius Mall să amenajeze parcul promis atunci cand a primit terenul pentru construcția mall-ului.
Apoi, împreuna cu Adrian Dohotaru, și-a extins aria de activism asupra întregului areal al Parcului Est, din care face parte si primul lac. Încurajați de succesele avute, au înființat aceasta organizație, ceea ce a dus la un alt nivel, în care asigură informații și expertiză primăriei Cluj-Napoca precum și altor asociații.
Este foarte mândru că face parte din această comunitate și, speră să se alăture cât mai mulți doritori de parcuri și de un un oraș curat și aerisit.
Andrei Lazăr
Andrei Lazăr, colaborator al asociației, este biolog și fotograf de natură cu o deosebită pasiune pentru viața sălbatică. Fotografiază din 2015, iar în ultimi ani face aproape exclusiv doar fotografie de peisaj și de faună. Fotografiază extensiv în munții Subcarpați și Carpați, dar și în preajma Clujului.
Experiența în aer liber, cunoașterea și observarea comportamentului natural al animalelor este de neprețuit pentru el.
Ioana Mica
Ioana Mica este arhitectă și susține voluntar activitățile asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS pe componenta de planificare urbană și mobilitate alternativă la trafic auto.
Este pasionată de acroyoga și este interesată să își crească băieții în spații publice verzi care ne mențin sănătoși în aer liber.