Ideea grădinăritului comunitar la Cluj a apărut odată cu dezvoltarea imobiliară și extinderea amenajărilor urbane care pun în pericol spațiile verzi folosite de clujeni pentru grădinărit informal. Reglementarea acestor spații ar duce la protejarea lor și la generalizarea practicii grădinăritului în mediul urban, ca soluție bazată pe natură pentru o calitate mai bună a vieții și mediului înconjurător în orașe.

Primele demersuri ale Asociației au constat în facilitarea formării unui grup civic de acțiune care să ceară primăriei menținerea grădinilor informale de pe taluzul Someșului în contextul proiectului de extindere a Parcului Rozelor.

Având în vedere legislația prohibitivă și vidul legislativ în domeniu, Asociația a contribuit la elaborarea unei politici publice a grădinăritului urban la nivelul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Zona Metropolitană Cluj: https://www.clujmet.ro/resurse

Pentru ilustrarea modului de implementare a acestei politici publice, Asociația a creat, alături de riverani și alți activiști civici, Grădina Urbană Someșană Transilvania (GUST), ca grădină comunitară pilot.

Aceasta a fost înființată în iulie 2023, a fost acceptată de primărie ca parte a proiectului de amenajare și extindere a Parcului Rozelor, dar implicarea primăriei este minimă, iar eforturile de scalare a practicii grădinăritului la nivelul orașului sunt necesare în continuare.

Grădina se dorește a fi un exemplu de spațiu de întâlnire între generații, de schimb de cunoștințe, de observare și învățare. De asemenea, este un loc ideal pentru amplasarea unei stații de compostare comunitare de proximitate, prin care se pot gestiona sustenabil resturile vegetale, acestea fiind transformate la fața locului într-un îngrășământ natural utilizabil în grădină, reducându-se semnificativ cantitatea deșeurilor reziduale, care ajung altfel la groapa de gunoi, unde produc poluare.

Am mapat la cererea Primăriei Cluj-Napoca mai multe grădini informale, care pot deveni comunitare. Interesul autorităților este sa fie mapate grădini despre care bănuim că sunt pe domeniul public, nu cele private.

Dacă vreți să contribuiți si voi la această hartă participativă, ne bucurăm. Dacă nu stiti cum să mapați, trimiteți un email la adresa noastră și vă ajutăm.

Prezentul document constituie, după cunoștințele noastre, prima propunere de politică publică (PPP) la nivel național, menită să reglementeze situația grădinilor comunitare. PPP și anexele sale sunt rezultatul a două procese colaborative, inițial distincte, care au fost agregate la final, pentru a produce prezentul text. Ambele procese au avut loc în conexiune cu sistemele administrative și civice ale municipiului Cluj-Napoca.