Ne implicăm prin propuneri de politici publice la nivel local și național, facem parte dintr-un grup de lucru pentru implementarea legii locuirii informale, avem propuneri legislative, și, last but not least, facem documentare și video-uri explicative pentru a arăta problemele locative din România.
În Cluj, locuirea socială și accesibilă a devenit una din problemele top 3 ale clujenilor, datorită creșterii rapide a prețurilor la imobiliare, chiriilor mari și nereglementate și a cererii mari pentru locuințe la prețuri accesibile.
Cu camera lui veche, videograful Iosif Zagor (75 de ani) își documentează ultimii patru ani de viață, singurătatea și boala. Vorbește despre fricile sale și ale vecinilor de a fi evacuați forțat din trei locații diferite, unde el a trăit în condiții precare la bătrânețe.
𝗠𝗼𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗹𝘂𝗶 𝗜𝗼𝘀𝗶𝗳 𝗭𝗮𝗴𝗼𝗿 oferă, deopotrivă, justiție poetică, dar și împuternicire prin documentare cinematografică acelor oameni invizibili care nu se încadrează în noua imagine dinamică ale unor orașe mari și scumpe, precum Clujul.
Documentarul a deschis festivalul One World Romania 2024, a fost distins cu o mențiune specială la Astra Film Fest și este nominalizat la Premiile Gopo 2025, secțiunea documentar.
Mai multe detalii despre film la press kit: https://www.astrafilm.ro/ro/2024/film/moartea-lui-iosif-zagor
Trailer:
Starea locuirii
La Starea Nației, am făcut cu asociația Societatea Organizată Sustenabil, în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert, 10 video-uri despre locuirea socială și accesibilă, ca răspuns la prețurile mari de pe piață și haosul imobiliar. Un video mai jos, detalii cu cele 10 video-uri aici.
În Suedia 16% dintre locuitori trăiesc în cooperative de locuințe. Procentul e de 5% în Elveția, iar în Germania sunt vreo 3 milioane de rezidenți în cooperative, mai bine de 3% din populație. În România, nu avem cooperative pentru că locuirea a fost lăsată speculei imobiliare, a fost lăsată pradă profitului și haosului urbanistic. Nu avem o legislație adecvată pentru cooperative în general, iar pentru cooperativele de locuințe în particular. Spre exemplu, nu avem norme metodologice pentru legea cooperației în privința locuințelor. Urbaniștii Eugen Pănescu și Mircea Munteanu intră în dialog cu Adi Dohotaru pentru a arăta de ce trebuie aduse în România cooperativele de locuințe: