„Inelul Verde Metropolitan” este o campanie de advocacy civic și artistic pentru a valoriza natura urbană a Clujului și împrejurimilor.
Campania de activare cetățenească pentru „Inelul Verde Metropolitan” se bazează pe o organizare hibridă, implicând ONG-uri, universități, autorități publice, grupuri civice informale și alți stakeholderi umani și non-umani cu scopul de a crea conexiuni nemotorizate noi, arii naturale lângă oraș, coridoare ecologice și spații publice verzi și conservarea celor existente, pe baza unor principii de:

a. respect pentru biodiversitate,

b. acces general și gratuit și

c. pentru promovarea educației de mediu și a sănătății ca prevenție într-un context îngrijorător de schimbări climatice și de creștere a gradului de poluare metropolitană.

1. BIODIVERSITATEA

Pentru a asigura o biodiversitate cât mai mare pe ambele linii, atât vegetală cât și animală, Inelul Verde Metropolitan conectează și include pe toată lungimea sa atât ariile naturale protejate existente, cât și culoarele ecologice ce necesită a fi create pentru a asigura continuitatea ecologică.

2. PEISAGISTICA

Peisajul Inelului Verde Metropolitan conține și menține diversitatea și specificul Zonei Metropolitane Cluj, cu valea Someșului Mic, dealurile, pădurile, pajiștile și livezile din sudul și nordul Clujului ori grădinile și livezile posibil comunitare din sud-est.

3. MICROINTERVENȚIA

Inelul Verde Metropolitan va folosi pe cât posibil, din motive de dezvoltare sustenabilă, drumuri și cărări existente. Preferabil cu o suprafață permeabilă, atât în arie naturală, cât și în preajma ariei. Locurile formale de popas de-a lungul traseului au în vedere un impact minim asupra locului, sunt reversibile și au un minim de mobilier. Fântânile de apă accesează izvoarele de pe traseu sau sunt montate în zonele cu aducțiune minimă.

4. ACCESIBILITATEA

Accesibilitatea Inelului Verde Metropolitan este garantată pentru toată lumea, fie pe jos, cu bicicleta, cu transportul în comun sau cu mașina. Datorită apropierii de oraș, uneori trecând chiar prin oraș, accesul este facilitat de alei pietonale și piste de biciclete până în zona protejată a Inelului Verde Metropolitan. La intersecția cu linii de transport în comun, vor fi create stații noi, iar autobuzele, respectiv troleele sau trenurile pentru cercurile concentrice mai îndepărtate ale Inelului Verde, vor avea un minim necesar de spațiu amenajat pentru transportul de biciclete.

5. UTILIZAREA

Scopul Inelului Verde Metropolitan este de a deservi atât natura, cât și omul, de a le da posibilitatea să coabiteze, de a lăsa omul sa observe natura, să o respecte și să o prețuiască, de a o pune în valoare ca pe un membru cu drepturi egale la viață.

5.1. EDUCAȚIONALĂ

Percepția creează adevăruri, iar adevărurile creează comportamente. Prin educare, percepția asupra naturii se poate îmbunătăți, conducând astfel la o schimbare a comportamentului în și față de natură. Fie prin simpla observare a naturii de-a lungul potecilor și traseelor tematice sau senzoriale, fie prin intermediul panourilor de informare sau a evenimentelor educaționale pe diferite teme, e.g. biodiversitate, istorie locală, situri arheologice, cursuri de fotografie, cursuri de yoga, etc., Inelul Verde Metropolitan este o fascinantă „școală în natură”.

5.2. SANOGENĂ

Re-conectarea cu natura prin intermediul „băilor de pădure”, dar și prin afirmarea dreptului nostru la îmbăiere în lacuri și cursuri de apă amenajate minim invaziv, din materiale ecologice, are efecte benefice profunde asupra sănătății noastre psihice și fizice. Traseele liniștite de plimbare ale Inelul Verde Metropolitan, ce traversează păduri superbe ale Clujului, pășuni și cursuri de apă oferă tuturor posibilitatea odihnei, deconectării, a unui stil de viață sănătos prin prevenție.

5.3. SPORTIVĂ, RECREATIVĂ ȘI TURISTICĂ

Traseul Inelului Verde Metropolitan este deschis tuturor persoanelor, cu două condiții: fără motor, excepție făcând bicicletele electrice, și cu respect față de natură și față de ceilalți participanți.

Miza campaniei este de a face cetățenii și autoritățile conștiente de nevoia de natură în și aproape de oraș, de biodiversitatea zonei metropolitane care merită conectată prin cărări și alei pietonale din materiale permeabile și excepțional impermeabile la cursuri de apă pentru navetă, piste de biciclete, trasee tematice, puncte de observare a peisajului și avifaunei, identificarea unor viitoare aliniamente de arbori de conectare a zonelor naturale ale Clujului, conștientizarea importanței unor coridoare ecologice la nivel metropolitan pe afluenții Someșului, radiale care leagă inelul de centrele din zona metropolitană. Campania sintetizează pentru publicul larg literatura de specialitate produsă în ultimele decenii legată de protecția biodiversității Clujului într-un plan coerent de intervenție și protecție care să fie inclusă în PUG-urile metropolitane.
Campania pentru Inelul Verde Metropolitan propune protejarea pădurilor, pajiștilor din jurul lor, a lacurilor formate la Someș, a habitatelor de luncă, a pădurilor de tip galerie din jurul râurilor pentru a deveni arii naturale periurbane.
Modul prin care facem advocacy pentru Inelul Verde Metropolitan și producem expertiză constă în tururi ghidate cu bicicleta și pe jos cu rol de educație și conștientizare, fotografie de natură și video-uri, studii și ghiduri oferite autorităților pentru a investi în protecția naturii, comunicări constante cu media locală și națională pentru a informa cetățenii cu privire la potențialul natural al Clujului.

Metodologiile folosite sunt Participatory Action Research și Citizen Science pentru a îmbina preocupările civice pentru protecția naturii urbane cu expertizele diverse pe care un oraș universitar le oferă.

Inelul Verde Metropolitan arată și provocările la adresa fragmentării habitatelor, dispariției faunei și florei datorate urbanizării haotice, poluării Clujului datorat creșterii traficului auto în ultimele două decenii, problemele generate de depozitarea ilegală a deșeurilor ori a unor proiecte mari de infrastructură.
Rolul campaniei nu este de ne substitui autorităților în generarea de studii și infrastructură, ci de a conștientiza autoritățile și publicul larg să investească masiv în Soluții Bazate pe Natură pentru a proteja, dar și pentru a întări un Inel Verde Metropolitan care să atenueze viitoarele decenii impactul schimbărilor climatice și să ofere o alternativă calitativă de petrecere a timpului liber pe trasee continue, neîntrerupte de trafic auto.

Inelul Verde Metropolitan este o campanie de advocacy facilitată de mai multe asociații clujene (Societatea Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca, alături de Alergători începători Cluj), care s-a transformat într-un proiect oficial facilitat de Zona Metropolitană Cluj, printr-un grup de lucru care implică autoritățile locale,
universitari, specialiști și mediul asociativ într-o planificare participativă.