Am participat ieri seară la consultarea pe buget și am discutat cu primarul Emil Boc pe câteva campanii unde sunt necesare investiții. Am participat din partea asociațiilor Societatea Organizată Sustenabil SOS și Rețeaua pentru Natură Urbană RNU.
Alocările de la început de an nu se corelează tot timpul cu investitii efective. De fapt, eu am reluat efectiv propuneri din alti ani, dar merită amintite aici câteva angajamente ale primăriei.
La Parcul Est începe amenajarea anul acesta.
Pentru Inelul Verde Metropolitan s-ar fi alocat 1 milion de lei, pentru grup de lucru și realizare de trasee din 2025, mai ales unde e primăria proprietară, gen Pădurea Lombului.
Pentru Hoia, s-au alocat 100.000 de lei pentru declarare sit Natura 2000, deci extinderea de câteva zeci de ori a ariilor naturale protejate.
Pentru grădini și livezi comunitare, parte din Inelul Verde, s-a negociat cu USAMV să preia primatia, in parteneriat cu universitatea, 2 hectare pentru o grădină comunitară la Palocsay (in livada mai larga semiabandonata sunt mistreți, vulpi, caprioare, iepuri etc). Pentru grădinărit comunitar am propus si un draft de regulament alaturi de Ioana Rus si alți colegi grădinări, unde ni s-a promis ca se va adopta un HCL. Sunt câteva sute de mii alocate, sper, pentru a amenaja grădini și stații de compost la nivel comunitar.
S-a luat în discuție la propunerea Inei Laurențiu, dar urmează într-o săptămână să vedem dacă se face alocare certă, un Master Plan pentru un culoar ecologic la Nadăș, unde sunt, de exemplu, castori, între Cluj-Napoca și Baciu, pe motiv că urmează investiții imobiliare de câteva sute de milioane de euro care pot afecta biodiversitatea existentă, investiții care nu se corelează clar cu un culoar velo si pietonal care să scoată oamenii din trafic auto.
Tangențial cu cauze verzi, am discutat înainte de consultările pe buget de reluarea bugetării participative, unde experți din societatea civilă pot contribui la facilitarea procesului. În trecut, eu m-am implicat la Reșița într-un proces mixt, offline și online, unde a fost cea mai mare participare din țară în acest proces, raportată la populație, peste 5 la sută. Cred că putem și la Cluj să avem ceva similar dacă se dorește.
Au fost mai multe propuneri relevante, nu apuc să trec prin toate, pentru multe nu e nevoie de bugete mari (grădini, trasee pietonale pe Inelul Verde, mobilier de lemn etc), trebuie doar cadru instituțional și voință politică.
Cum e o perioadă de revoltă îndreptățită la adresa politicului, cred ca e nevoie de multe astfel de procese consultative si deliberative, fără PR, pentru a restabili încrederea cetățenilor în actul politic democratic.
(Adrian Dohotaru)